Öğretmen Dünyası 36. Yılını Kutluyor

Ankara, 13.01.2015

Ocak 1980’de yayın yaşamına başlayan ve “Bağımsızlıkçı, Aydınlanmacı, Halkçı Eğitim” ilkesiyle aralıksız yayımlanan aylık meslek dergisi Öğretmen Dünyası, Ocak 2015’te çıkan 421. sayısıyla 36. yılına girdi. 12 Eylül 1980 Darbesi öncesinde yurtsever-halkçı-devrimci öğretmenlerin imecesiyle başlayan ve bugüne dek aynı yöntemle eğitim alanındaki gelişmeleri, sorunları ve çözüm önerilerini içeren yayınlar yapan Öğretmen Dünyası, 2010 yılından bu yana Ulusal Eğitim Derneği’nin yayın organı olarak çıkıyor. İlk sayısı Ali Gür’ün sahipliği ve Ayhan Sarıhan’ın Yazı İşleri Müdürlüğüyle çıkan derginin ilk Yazı Kurulu Zeki Sarıhan, İnci Aral, Yusuf Baş, Davut Sarı ile Meral Turan’dan oluşuyordu. M. Rauf İnan, Türkkaya Ataöv, Emin Özdemir, Cahit Külebi ve Sadettin Ünal’ın yer aldığı dönemin Danışma Kurulu üyeleri arasında daha sonra Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu, Prof. Dr. Server Tanilli, Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ve Talip Apaydın gibi birçok eğitimci-aydın görev aldı.

Başından bu yana eğitim alanında yaşanan sorunlarla ilgili pek çok özel dosya, anket, araştırma ve incelemeye yer verilen Öğretmen Dünyası’nın Ocak sayısını, 2-6 Aralık 2014’te Antalya’da toplanan ve alınan kararlardan dolayı uzun süredir tartışılan 19. Milli Eğitim Şûrası’yla, çalıştığı Ege Üniversitesi’nde başörtüsü yasağı konusunda yasaların gereğini yaptığı için yargılanıp 2 yıl 1 ay hapse mahkûm edilen ve 27 Kasım 2014’te hapse giren Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye ayırdı. Milli Eğitim Şûrası’nın sonuçları kadar hazırlık aşaması, katılımcı kişi ve kuruluşlarla çalışma yöntemleri yönünden eleştirildiği özel dosyada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yandaş sendika, vakıf ve dernekler aracılığıyla bilim dışı, gerici eğitim anlayışının kuşatmasında olduğu vurgulandı. Dergide ayrıca Prof. Dr. İzge Günal, Prof. Dr. Can Ceylan, Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, Ebru Devlen, Cemil Gözel ile Kaya Çetin, iktidarın Prof. Dr. Rennan Pekünlü üzerinden laik ve bilimsel eğitimi cezalandırdığına dikkat çekiyorlar.

Halen genel yayın yönetmenliğini Nazım Mutlu’nun, yazı işleri müdürlüğünü Mustafa Pala’nın yürüttüğü; Aydın Karataş, Birsen Sürmeli, Songül Akkuş ile Gülser Bektaş’ın yayın kurulunda yer aldığı Öğretmen Dünyası, eğitim ve çeşitli yazınsal türlerde kitaplar da yayımlıyor.

Yabancı ülkelerdeki eğitim sistemleri, eğitim sendikalarının çalışmaları, eğitimle ilgili yayınlar, aylık eğitim haberleri, öğretmen ve öğrencilerin anılarıyla şiir ve öykülerine de yer verilen Öğretmen Dünyası’nın 36. yılına girişi, 17 Ocak Cumartesi günü Ankara’daki Ormancılar Derneği (Tuna Cad., No: 5) konferans salonunda yapılacak bir törenle kutlanacak. Öğrenci, öğretmen ve velilerden ikişer temsilcinin son yıllarda okullarda karşılaştıkları sorunları anlatacakları forumun yanı sıra şiir ve müzik dinletisinin de yer alacağı kutlama, saat 14.00’te başlayacak ve ağırlama ile son bulacak.

Dolar3.47333.4872
Euro4.16964.1863