Derneğimizin 12. Yılını Kutladık

Açıkoturum ve  Yemekle Köy Enstitülerinin 75.

Derneğimizin 12. Yılını Kutladık

Ankara, 19.04.2015

17 Nisan 1940'ta kurulan ve özgün yapılarıyla 10 yıl yaşayabilen Köy Enstitüleri'nin 75. yılı ile 17 Nisan 2003'te kurulan Ulusal Eğitim Derneği'nin 12. yılını düzenlediğimiz bir açıkoturum ve akşam yemeğiyle kutladık. 18 Nisan Cumartesi günü Ankara'daki dernek merkezinde saat 14.00-16.00 arasında "Köy Enstitülerinde ve Günümüzde Öğretmen Yetiştirme" konulu açıkoturumda bir araya gelen dinleyiciler, Köy Enstitülerinin ilk mezunlarından, emekli öğretmen-yazar Abdullah Özkucur ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Koç'un konuşmacı oldukları açıkoturumda, 75 yıl önceki öğretmen yetiştirme uygulamasıyla bugünkü durum arasında karşılaştırma yapma fırsatı buldular.

Enstitülerin nasıl bir öğretmen yetiştirdiğini kendi yaşantısı ve deneyimlerinden örnekler vererek anlatan 93 yaşındaki Abdullah Özkucur, öğrenciliklerini "iş içinde, yaparak ve yaşayarak" geçirdiklerini, kimilerinin öne sürdükleri gibi Enstitülerdeki uygulamaların zorlama ve baskıyla değil, gönüllülükle, imece ve yardımlaşma bilinci içinde yapıldığını, öğrencilerin bütün çalışmaları kendi aralarında adeta bir iş yarışına dönüştürdüklerini belirtti. Kültür dersleri dışında, yapacakları işin niteliğine göre her öğrencinin ilgi ve becerisine uygun olarak üretime katıldığını, bütün süreçlerin tartışma ve eleştiriyle yaşandığını söyleyen Özkucur, Enstitü mezunu öğretmenlerin gittikleri köy ve kasabalara da öğrenme ve üretme heyecanını taşıdıklarını vurguladı.

Günümüzdeki öğretmen yetiştirme politikalarını anlatan Prof. Dr. Nizamettin Koç ise, Özkucur'un anlattığı nitelikte bir öğretmen yetiştirme anlayışının uzun süredir söz konusu olmadığını, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığınca izlenen yanlış politikalar sonucu niteliğin niceliğe kurban edildiğine vurgu yaptı. Bu çerçevede, üniversitelerle MEB arasında, hatta öğretmen yetiştiren fakültelerin kendi aralarında bile bir eşgüdümün olmadığını söyleyen Koç, açılan sertifikalı formasyon eğitimlerinin ticari bir faaliyete dönüştüğünü, birçok öğretmen adayının hiçbir ciddi hizmetöncesi eğitim almadan mezun edildiğini belirtti. Eğitim fakülteleriyle fen-edebiyat fakülteleri arasında da öğretmen yetiştirme konusunda çelişkili uygulamalar bulunduğunu örneklerle anlatan Koç, bugün yaşanan yığılma ve plansızlık nedeniyle eğitim fakültelerinin kapanmaya başladığını sözlerine ekledi.

Derneğin konferans salonunda gerçekleşen açıkoturumun ardından, Abdullah Özkucur, Öğretmen Dünyası yayını olarak ikinci baskısı yeni yapılan (ilk baskısı 1983'te yapılmıştı) Öğretmen Olacağım adlı anı kitabını imzaladı. Özkucur'un anıları, Konya-Beyşehir'e bağlı Üzümlü köyündeki çocukluğundan Eskişehir-Çifteler Köy Enstitüsü'den öğretmen olarak mezun oluşuna dek yaşadıklarını içeriyor.

Buradaki etkinlik sunulan ağırlamayla son bulurken, aynı amaçla bir de akşam yemeği düzenlendi. Kızılay'daki Park Bulvar lokantasında buluşan dernek üyeleri, Öğretmen Dünyası okurları ve çeşitli demokratik kitle örgütü temsilcilerinin bulunduğu 85 kişiden oluşan topluluk, 19.00'dan 22.30'a dek süren yemekte söyleşip eğlendi. Dernek üyesi ve ressam Süleyman Karakul'un bu etkinlik için armağan ettiği tablo, yapılan çekiliş sonucu emekli MEB Başmüfettişi Mehmet Budak'ın oldu.

ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ

TOPLANTI VE YEMEKTEN GÖRÜNTÜLER