Ölümünün 100. Yılında

Tevfik Fikret’i Andık

30 Nisan 2015 Perşembe günü, dergimiz Öğretmen Dünyası ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nin birlikte düzenledikleri bir etkinlikle ünlü Türk şairi Tevfik Fikret, ölümünün 100. yılında anıldı. "Ölümünün 100. Yılında Eğitimci ve Sanatçı Tevfik Fikret" konulu etkinliğe Aşiyan Müzesi yetkilileri katkıda bulundu.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Hasan Âli Yücel Konferans Salonu'nda gerçekleşen ve Öğretmen Dünyası Yazı İşleri Müdürü Mustafa Pala'nın sunduğu etkinlik, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan'ın açış konuşmasıyla başladı. İlhan, Tevfik Fikret'in sadece bir şair olmadığını aynı zamanda resim, müzik, mimarlık alanında değerli yapıtlar verdiğini söyledi. Özellikle Tevfik Fikret'in çizdiği resimler üzerinde duran İlhan, "Öğrencilerinden Mehmet Öngah'ın dediği gibi; Fikret'i sadece şair olarak düşünmek yanlış olur. O, insanlığın övüneceği bir sanatçıdır. Daima insan olmak istedi; bilirsiniz, hayatta en zor şey, insan olmaktır" dedi.

İlhan’ın konuşmasından sonra Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı ve Öğretmen Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Nazım Mutlu’nun yönettiği açıkoturuma geçildi. Açıkoturumda Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cahit Kavcar, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Dilek Yalçın, Aşiyan Müzesi Küratörü Ata Yersu, Aşiyan Müzesi Müze Uzmanı Osman Ocak konuştu. Prof. Dr. Cahit Kavcar, "Eğitimci Tevfik Fikret ve Şermin" konusunda konuşma yaptı. Kavcar, akıcı konuşmasında özetle "Türk edebiyatına büyük bir şair ve yazar olarak damgasını vuran Tevfik Fikret, aynı zamanda önemli bir eğitimcidir. Öğretmenliği, çok ilgi çekici bir “Yeni Mektep” tasarısı, Galatasaray Lisesi’nde çok etkili bir müdürlük dönemi vardır. Bunların dışında gençlere yönelik Halûk'un Defteri, çocuklara yönelik Şermin adlı şiir kitapları vardır."

Prof. Dr. S. Dilek Yalçın; "Sis'in Ardındaki Tevfik Fikret"i anlattı. Konuşmasının başında Tevfik Fikret'in yaşam öyküsünü sunan, genelde Fikret'in tüm şiirlerini, özelde "Sis" şiirini inceleyen Yalçın; "O'nun karamsar sayılabilecek şiirlerini kavrayabilmek için o günün toplumsal ve siyasal yapısına bakmak gerekir" dedi. Yalçın; Tevfik Fikret'ten bazı şiirler okudu.

Etkinlik için İstanbul'dan gelen Aşiyan Müzesi Küratörü Ata Yersu ile yine Aşiyan Müzesi Müze Uzmanı Osman Ocak, "Tevfik Fikret'in Mirası: Aşiyan Müzesi" konusunda konuştular. Yersu ve Ocak, ortak sunumlarında şöyle seslendiler: "Aşiyan; Tevfik Fikret'in 1906-1915 yılları arasında yaşadığı evdir. Tevfik Fikret, evinin projesini kendisi çizmiştir. Aşiyan, 1940 yılında Tevfik Fikret'in eşi Nazime Hanım'dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınmış, Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Şairin daha önceleri Eyüp Mezarlığı'nda bulunan naaşı, 1961 yılında çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiş ve bu tarihten sonra 'Aşiyan Müzesi' adını almıştır. Üç kattan oluşan bu müzede Fikret'e ait çalışma odası, salonu, yatak odası, mutfağı ve özel eşyaları bulunmaktadır. Ayrıca, bu müzede Abdülhak Hâmit Tarhan ve Şair Nigâr Hanım'ın eşyaları bulunmaktadır."

Açıkoturumdan sonra katılımcılara çay ve pastadan oluşan ağırlama yapıldı.

Dolar3.47333.4872
Euro4.16964.1863