ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASI’NIN 92. YILINDA

KALDIRILACAK “ENKAZ” BELLİ

II. Meşrutiyet döneminin ünlü eğitimcisi, 1909’da İstanbul Darülmuallimin (Öğretmen Okulu) müdürlüğüne getirilen Satı Bey’in 1915’te hazırladığı bir rapora göre, Kız Öğretmen Okulu’nda (Darülmuallimat) görev yapan erkek okul müdürlerinin yaşlı ve çirkin olması gerekiyordu. Erkek müdür ve öğretmenler okula yalnız başlarına giremiyor, asıl okul binasından ayrı bir mekânda görev yapabiliyorlardı. Bu öğretmenler, yalnız ders için ancak bir kadın görevli gözetiminde binaya girebiliyor, ders bitiminde yine aynı şekilde okuldan ayrılmak zorunda kalıyorlardı.

Kurtuluş Savaşı öncesinin işgal altındaki İstanbul’unda, Darülfünun Emiri (Üniversite Rektörü) Naim Bey’e Maarif Vekâleti’nden (Eğitim Bakanlığı) bir buyruk gelir: Kızlar Darülfünunu kapatılmıştır, bundan sonra kız öğrenciler erkek öğrencilerle birlikte okuyacaklardır. Naim Bey bunu İslâm hükümlerine aykırı bulur ve “Ben bunu tatbik edemem, kız ve erkek çocukların zânu be zânu (diz dize) oturmalarına razı olamam” der. Olay büyür, öğrenciler protestoya hazırlanırken Naim Bey istifa eder, kızlar ve erkekler “zânu be zânu” oturmaya başlarlar.

Bu ve buna benzer gelişmeler, Osmanlı’nın yıkılmadan hemen önceki siyasal/toplumsal tablosunun küçük küçük örnekleridir. İmparatorluğun her alanda yaşadığı böyle çürümelerle ayakta kalması olanaksızdı ve sonuç biliniyor: Zaferle çıkılan Kurtuluş Savaşı, emperyalizme karşı kanla kurulan Cumhuriyet.
Cumhuriyet aydınlanmasının bütün ilke ve amaçlarına karşı son yıllarda ivme kazanan ve günümüzde açık, eylemli kalkışmalarla sürdürülen yıkım çabasının geldiği nokta bellidir: Hiçbir hukuk kuralını, işine gelmeyen yargı kararlarını tanımayacağını -sonuncusuyla birlikte- defalarca ilan eden bir karşıdevrim “rol modeli” ile hakkında dokuz satır yazı okuyup okumadığı kuşkulu bir yakınının “90 yıllık enkazı kaldırmak”tan söz ettiği bir dönemeçte, 3 Mart 1924’te TBMM’de kabul edilen “Üç Devrim Yasası”nın (1. Öğretim Birliği/Tevhid-i Tedrisat, 2. Halifeliğin Kaldırılması, 3. Şeriye ve Evkaf Vekâleti’nin Kaldırılması) 92. yılı daha özel bir anlam kazanıyor.
Onlardan biri olan “Öğretim Birliği”, iktidarın;
- “Seçmeli” görünümlü dayatmalı din dersleriyle;
- Tasfiye etmeye çalıştığı malum “cemaat”in yerine hummalı çalışmalarla kendisine ait “cemaat” kurumlarını yerleştirme çabasıyla;
- Kız-erkek öğrenciler için kimi imam hatip ortaokullarında başlattığı ayrı bina-ayrı sınıf-ayrı koridor-ayrı bahçe örnekleriyle;
- Kanatları altında beslediği sahte sendikalarının ikide bir papağan gibi yinelediği
“Tevhid-i Tedrisat kaldırılsın” sloganı ve benzer girişimlerle birçok yerinden yara almış olsa da…
Başaramayacaklarını, asıl amaçlarına ulaşamayacaklarını bir daha anımsamakta yarar vardır. Çünkü koltuklarını yitirdikleri anda altından kalkamayacaklarını çok iyi bildikleri –hangi yollarla edinildiği de iyi bilinen- kendi servet birikimlerinden oluşan “enkaz”larıyla 90 yıllık Cumhuriyetin temelinde yatan bilinç birikimini karıştırmaktadırlar.

Kaldırılacak “enkaz” bellidir. Bunu zaman içinde göreceğiz.

Ankara, 2 Mart 2016

Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı