GÖREVE ÇAĞRI

Web: ogretmendunyasi.org

GÖREVE ÇAĞRI
Ankara, 14.06.2016

2015-2016 öğretim yılının sonuna doğru önce İstanbul Erkek Lisesi’nde, ardından yüzlerce lisedeki mezuniyet törenlerinde öğrencilerimizin başlattığı iktidarın eğitim politikalarını protesto ve yayımladıkları bildiriler arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Maarif Vakfı Kanun Tasarısı, yıllardır uygulanan bilimdışı-gerici eğitim politikalarıyla ülkemize indirilmek üzere olan en ağır darbe niteliğindedir. Bu durum, başta anamuhalefet partisi olmak üzere eğitimimizin tahrip edildiğini düşünen bütün kişi ve kurumlara acil görevler yüklemektedir.

Yurdun her yanındaki okul ve öğrencilerimize yönelik çağdışı, insanlık dışı suç ve eylemleriyle marifetleri gün yüzüne çıkmış gerici oluşumların yarattığı kirli ilişkiler bütün canlılığıyla belleklerimizde dolaşırken, tasarıda vakfın nasıl kurulacağından çalışma düzenine ve görevine, yönetim kurulundan mali durumuna ilişkin birçok ayrıntı yer almaktadır. Buna göre; merkezi İstanbul'da olacak Maarif Vakfı yurt dışında okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açabilecek. MEB'in uygun gördüğü yurt dışında kamuya ait varlıklar Bakanlar Kurulu kararıyla bedelsiz olarak Maarif Vakfı'na devredilebilecek. Bunun için bütçeden 1 milyon TL aktarılacak ve 3 ay içinde Vakfın kurulma işlemleri tamamlanacak. Gelirleri şartlı şartsız bağışlar ve yardımlardan sağlanacak Maarif Vakfı; kurumlar, veraset ve intikal, damga, emlak vergileri ile harçlardan muaf olacak.

MEB bünyesinde, 35 yıl önce (19 Şubat 1981) 12 Eylülcülerce kurulan ve kendi adıyla ülkemizin birçok yerinde okulları da bulunan, kimlerin nasıl yönettiği soru işaretleriyle dolu bir vakıf (Millî Eğitim Vakfı) varken, son hükümet değişikliğiyle bakanlık koltuğuna oturtulan İsmet Yılmaz eliyle, yıllardır karman çorman edilen eğitim dünyasına, adından da anlaşılacağı gibi yeni Osmanlıcılık özentisinin belirtisi olan başka bir vakfın oluşturulması, iktidarın eğitim ayağında gerçekleştireceği amacın ne olduğunu bütün açıklığıyla göstermektedir. Bir süredir tasfiye etmek için çaba harcadığı eski ortağı malum Cemaatin yerine “tam teşekküllü” yeni biat kurumları oluşturma çabasındaki iktidarın piyasaya sürdüğü bu vakfın yapacağı işler şöyle sıralanıyor:
- Yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt ve kültür merkezleri gibi tesisler kurmak.
- Yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler açmak, satın almak, devralmak veya kiralamak.
- Okulöncesi eğitimden üniversiteye kadar bütün eğitim süreçlerinde öğrencilere; eğitim amaçlı burslarla parasal destekler sağlamak.
- Yurt içi ve yurt dışında gelir sağlayıcı işletmeler kurmak, bu tür işletmelere ortak olmak.

MEB’in atayacağı bir Mütevelli Heyeti de bu vakfı yönetecektir!

Belirlenen bu görevlerin anlamı özet olarak şudur:
AKP iktidarının şimdiye dek eylemli olarak çeşitli cemaat-tarikat-vakıf-dernek-sendika adı taşıyan dinci oluşumlar eliyle yönettiği, Milli Eğitim Bakanlığının da noter işlevi üstlendiği eğitim, bu adımla birlikte bütünüyle medrese anlayışındaki odakların özelleştirmeyle iç içe geçirdikleri dincileştirme alanı olacaktır.

Liseli gençlerimizin bir süredir protesto ve bildirileriyle kamuoyunun dikkatini çektikleri bilimsel, laik eğitim karşıtı uygulamalar, artık ülkenin bilim ve aydınlanmadan yana bütün kişi ve kurumlarına her zamankinden daha yakıcı bir görev vermektedir: Direniş!

Siyasal ve düşünsel ayrımlara bakılmaksızın, kastedilen Cumhuriyet değerlerinden yana bütün parti, dernek, sendika ve yurttaşlarımızı, öğrencilerimizin yanında göreve çağırıyoruz.

ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ