2016 EĞİTİM ONUR ÖDÜLÜ

Prof. Dr. Aysel Çelikel’in

Ulusal Eğitim Derneği adına bu yıl on üçüncüsü verilen Eğitim Onur Ödülü’ne, aralarında Saim Açıkgöz, Prof. Dr. Mahmut Âdem, Prof. Dr. A. Gönül Akçamete, Mutahhar Aksarı, Dr. Niyazi Altunya, Mustafa Atasoy, Erdal Atıcı, Prof. Dr. İ. Ethem Başaran, Erdal Çalı, Mustafa Gazalcı, Prof. Dr. F. Dilek Gözütok, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Nizamettin Koç, Prof. Dr. Semih Koray, Nazım Mutlu, Münevver Oğan, Mustafa Pala, Ahmet Özer, Remzi Özkaya, Prof. Dr. Ahmet Saltık, Refik Saydam, Ayhan Sarıhan, Zeki Sarıhan, Prof. Dr. Sedat Sever ve Prof. Dr. Ali Uçan’ın bulunduğu 26 Seçici Kurul üyesinden 20’sinin katılımıyla, yine aynı kurulun belirlediği adaylar arasında gerçekleştirilen gizli oylamayla eski Adalet Bakanı, hukukçu, öğretim üyesi, yazar ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’e verildi.

Seçici KurulunBugüne dek gerek üstlendiği görevlerle gerekse yazdığı kitap ve makalelerle Türk toplumunun aydınlanmasına önemli katkılarda bulunan, kurucularından olduğu Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Hukukçu Kadınlar Derneği ile eğitim ve çağdaş yaşam mücadelesinde örgütçü ve kararlı tavrını ödünsüz sürdüren, eğitim hakkının yayılması konusunda sürekli ve ısrarlı çabalarıyla, özellikle yoksul ailelerin kız çocuklarının eğitim olanaklarına kavuşmalarına katkıları” gerekçesiyle verdiği ödül için 26 Kasım Cumartesi günü bir tören düzenlendi.

Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Töreni açış konuşması yapan Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Nazım Mutlu, ödülle ilgili çalışma yöntemi hakkında bilgi verdi ve bu yılki ödülün Prof. Çelikel’e veriliş gerekçesini açıkladı. Gerek akademik gerekse kurucusu ve yöneticisi olduğu demokratik kitle örgütlerindeki, en son ÇYYD’de yedi yıldır genel başkan kimliğiyle sürdürdüğü çalışmalarla, özellikle yoksul ve başarılı kız çocuklarımızın eğitimleri için kurum adına ulusal ve uluslararası ölçekte örnek gösterilen, halkta saygınlık uyandıran önemli görevlerin üstesinden geldiğini belirtti.

Törene katılan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, yaptığı konuşmada Atatürk’ün öğretmenlere verdiği değerin anlamını bildiklerini, kendilerinin de her türlü destekle öğretmenlerin yanında olduklarını, Çelikel’in böyle bir ödülü fazlasıyla hak eden bir önder olduğunu belirtti ve Yenimahalle’de yaptıkları çalışma ve halka yaklaşımlarıyla Cumhuriyet değerlerine bağlı bütün yurttaşların birlik içinde olması için çaba harcadıklarını vurguladı. Yaşar’a, konuşmasından sonra, derneklerine verdikleri destekten ötürü Nazım Mutlu tarafından bir teşekkür plaketi verildi. Başkan Fethi Yaşar’la törene katılan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Prof. Dr. Aysel Çelikel’in Eğitim Onur Ödülü plaketiyle çiçeği birlikte sundular.

Serkan Menemen’in sunuculuğunu yaptığı etkinlik, ÇYDD Ankara Şubesinden gençlerin sunduğu kısa bir müzik dinletisinin ardından Av. Ayhan Sarıhan’ın yönettiği ve Çelikel’in öğrencilerinden, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem’le ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya ve ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel’in konuşmacı olarak katıldığı “Kimliği ve Kişiliğiyle Aysel Çelikel” konulu açıkoturuma geçildi.

“Benim Hocam”
Çelikel’e sık sık “Benim Hocam” diye seslenen Prof. Dr. Bahadır Erdem, konuşmasında, fakültedeki öğrenciliği sırasında Çelikel’in sıradan bir öğretmen olmadığını anlayınca dikkatle onu ve derslerini izlemeye başladığını, doğrudan alanı olmayan hukuk konularıyla da yakından ilgilenen, ufku geniş bir akademisyen olduğunu söyledi. Çelikel’in öğrencilerine güven veren samimi yaklaşımıyla kendilerinde ayrıcalıklı bir yeri olduğunu belirten Erdem, “Benim hocama dekanlık, bakanlık YÖK üyeliği gibi görevler, kendisinin isteği olmadan ayağına gelmiştir. Görevlerinin hepsini titizlikle ve onurla yapmıştır. Ancak, demokratik işleyişe uymadığını gördüğü görevlerinden de makam-mevki tasasına kapılmadan onuruyla çekilmesini bilmiştir.” dedi.

Konuşmacılardan Gülsün Kaya, uzun süredir Çelikel’le hem iş arkadaşı hem dost olduklarını söyledi ve Çelikel’in Türkan Saylan’ın yaktığı meşalenin söndürülmesine izin vermediği gibi, o meşalenin ateşini gürleştirdiğine vurgu yaptı. (Sayın Kaya’nın konuşma metnine ilerleyen sayfalarımızda yer verilmiştir.)

Açıkoturumun son konuşmacısı Ayfer Yüksel ise dernek olarak yöneticiler yönünden çok şanslı olduklarını, bu şansın aynı zamanda ülke için de geçerli olduğunu söyledi ve Aysel Çelikel’in yaşamında dönüm noktası sayılan önemli olaylardan örnekler verdi. Çelikel’in toplum önderliği konusunda örnek bir kişiliğe sahip olduğunu, kendisinden en çok iş ilişkileri içindeki disiplini ve demokratlığı örnek aldıklarını belirtti.

Açıkoturumdan sonra son konuşmayı Prof. Dr. Aysel Çelikel yaptı ve Eğitim Onur Ödülü ile düzenlenen törenin kendi yaşamında özel bir yere sahip olacağını söyledi. (Sayın Çelikel’in konuşma metni de dergide yer almıştır.)

Katılımcılar

Yaklaşık 150 kişinin izlediği tören ve saat 15.00’te başlayan ödül töreni 17.30’da sona erdi. Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yöneticisi milletvekillerinden Levent Gök, Muharrem İnce, Zeynep Altıok, Seyit Torun ile Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’nun telgrafları okundu. ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan, Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven, Eğitim İş Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Balmuk, Türkiye Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın ile Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı da törene katılanlar arasında yer aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise törene çelenk yolladı.

Onur Yemeği

Aynı günün akşamı Kızılay’daki Yargıtay Lokali’nde Eğitim Onur Ödülü yemeğine geçildi. 18.30’da başlayan ve 70 kişinin katıldığı yemekte bir araya gelen Aysel Çelikel ve ödül Seçici Kurul üyelerinden bazıları, derneğimizle derginin yöneticileri, üye ve okurlarıyla siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, aralarında birkaç saat söyleşme fırsatı buldular.