Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu Kuruldu

İktidarın yoğunlaştırarak sürdürdüğü laikliğe ve bilime aykırı eğitim politikalarına karşı daha etkin mücadele etmek amacıyla Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu kuruldu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) ve Kadın Araştırmaları Derneği (KAD)’nin çağrısıyla, Ulusal Eğitim Derneği’nin de içinde bulunduğu 25 demokratik kitle örgütünün katılımıyla oluşturulan platformun sekreteryasını ÇYDD yürütüyor. Geçen yılın kasım ve aralık aylarında İstanbul’da yapılan toplantılarla ön hazırlıkları tamamlanan Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu, 11 Şubat 2017 Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenen üçüncü toplantıda basın açıklamasıyla adını duyurdu. Aynı gün platform üyesi bazı kuruluş temsilcilerinin katılımıyla iki oturumdan oluşan panel yapıldı.

Toplantı, Platform sözcüsü ve ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel’in açış konuşmasıyla başladı. KHK ile görevlerinden ihraç edilen akademisyenler ve kamu çalışanlarıyla ilgili tepkisini dile getirerek konuşmaya başlayan Çelikel, "En büyük isteğimiz, adaletin yerine gelmesi. Çünkü onlara yapılan inanılmaz bir haksızlık. Bir öğretim üyesi asla terör üyesi olamaz. Onlar sadece özgürlükler için mücadele ediyorlar. Kendilerini eğitime, sanata ve özgürlüklere adamışlar. Adaletin bir an önce tecelli etmesini, onların görevlerine dönmesini diliyoruz.” dedi. Çelikel konuşmasında “Eğitimin her kademesinde yaşanan niteliksiz ve amaca uygun olmayan düzenlemelere ve uygulamalara ilişkin umutsuzluğa karşı laik ve bilimsel eğitimi ortak payda kabul ederek bir araya geldik. İlk olarak çağdaş eğitime karşı olan yasa ve uygulamaları dile getirerek temel sorunları kamuoyunun ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisine sunmak ve gündemine koymak istedik.” görüşüne yer verdi.

Platformun ortak basın açıklamasını Kadın Araştırmaları Derneği (KAD) Başkanı Prof. Dr. Necla Arat okudu. Platformun amacının Cumhuriyet Aydınlanmasının temel değerlerini korkmadan, bıkıp usanmadan savunmaya devam etmek olduğu belirtilen açıklamada çağdaş, laik ve bilimsel eğitim paydasında sonuna kadar direnmek olduğu belirtildi. Son 15 yılda laik ve bilimsel eğitimden verilen ödünlerle Cumhuriyet değerlerinin her geçen gün daha fazla aşındırıldığı vurgulanan bildiride “Uzun zamandır tehlikenin farkında olan biz eğitimciler, bu konuda ayrı ayrı savaşım vermek yerine güçlerimizi ve deneyimlerimizi birleştirerek savaşım vermek için buradayız.” denildi.

Basın açıklamasının okunmasından sonra platform katılımcısı kuruluşların temsilcileri, birincisini İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Başkanı Av. Nazan Moroğlu; ikincisini ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Kaya’nın yönettiği panellerle eğitimin öncelikli sorunları ele alındı. İlk oturumun ilk konuşmacısı olan Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Nazım Mutlu, 4+4+4 sisteminin sonuçlarını değerlendirdi. İktidarın eğitimde izlediği dincileştirme ve özelleştirme politikalarının iç içe geçirilerek yürütüldüğünü belirten Mutlu, 4+4+4 sistemiyle somutlaşan bu anlayışa karşı Cumhuriyet değerlerinden ve aydınlanmadan yana bütün kişi ve kuruluşların daha etkili mücadele yürütmesi gerektiğini belirtti. (Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için Ulusal Eğitim Derneği ve Öğretmen Dünyası dergisiyle ÇYDD’nin internet sitelerinden ulaşılabilir.)

İlginin yoğun olduğu toplantıda katılımcılara, içinde basın açıklamasının ve toplantıda yapılan konuşma metinlerinin yer aldığı kitapçık dağıtıldı.

Platformda yer alan kuruluşlar şunlardır: Çağdaş Yaşamı Destekleme Demeği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Demeği (ADD), Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Kadın Araştırmaları Demeği (KAD), Bilim ve Gelecek Dergisi, 1884 Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı (1884 Vakfı), Cumhuriyet Kadınları Demeği (CKD), Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN), Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), İstanbul Barosu Kadın Haklan Merkezi, Kadıköy Kent Konseyi, Köy Enstitülerini Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Demeği (KAVEG), Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED), Öğrenci Veli Demeği (Veli-Der), Projeniz Değiliz İnisiyatifi Sosyal Haklar Demeği, Tüm Öğretim Elemanları Demeği (TÜMOD), Türk Kadınlar Birliği (TKB), Türk Üniversiteli Kadınlar Demeği (TÜKD), Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ulusal Eğitim Demeği (UED), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Demeği (YKKED)

Dolar3.87653.8921
Euro4.57284.5911