Neden kuruldu?

Eğitim, bir toplumu biçimlendiren en önemli olgudur. Eğitim, insanlık tarihinin her döneminde büyük bir önem taşımıştır. Çünkü insanlar eğitim yoluyla kişilik kazanmakta, meslek sahibi olmakta,. toplumuna, ülkesine ve insanlığa yararlı birer varlık olabilmektedir. Bunun gerçekleşmesi ise verilen eğitimin niteliğine bağlıdır. Yetersiz, yanlış ve kötü bir eğitim toplumun ilerlemesinin önünde bir engeldir.

Hangi eğitimin iyi, hangisinin kötü olduğu, Türkiye’ye yaraşan eğitimin ne olması gerektiği gibi konularda farklı, hatta birbirine karşıt görüşler vardır. Yalnız Türkiye’deki güçler değil, yabancılar da Türkiye’deki eğitimin nasıl olması gerektiğinde kendilerini yetkili saymaktadır. Bunun için yatırımlar yapmakta, hükümetlere telkinde ve baskıda bulunmaktadırlar. Kuşkusuz yabancıların istediği eğitim, yabancıların çıkarlarını gözeten bir eğitimdir.

Türkiye’nin yurtsever ve halkçı aydınları, son 50 yıldır, eğitimdeki yozlaşmadan yakınmakta, Cumhuriyet döneminde biçimlenen ulusal eğitimin yörüngesinden saptırılmakta olduğunu söylemekte, yazmakta, bu nedenle toplantılar yapmakta, eğitim dergileri çıkarmaktadırlar.

1990 sonrasında eğitim üzerindeki yabancıların istekleri alabildiğince artmıştır. Bağımsız devletleri zayıflatarak ya da yok ederek bütün ulusları boyunduruk altına almak isteyen çokuluslu sermaye çevreleri, ellerinde bulunan devlet güçlerini de kullanarak Türkiye eğitim sisteminin değiştirilmesini, bunun yerine çokuluslu şirketlerin istediği insan tipini yetiştirecek bir eğitim sistemi kurulmasını istemektedir..

Piyasa felsefeye, Türkçe’ye, güzel sanatlara, toplumsal dayanışma ruhuna önem vermemektedir. Onun ‘iyi eğitim’ adına önem verdiği şey iyi İngilizce bilmek ve biraz da teknoloji kullanmaktır. Ülkemizde yabancı dil öğrenmek, çığırından çıkmış,, toplumun bir histerisi haline getirilmiştir. İyi yabancı dil bilmek ve teknolojiye egemen olmak, Türkiye halkının yükselmesi, gönencinin artması, toplumsal birliğinin ve dayanışmasının güçlenmesi için kullanıldıkları zaman yararlıdır.

Sermaye çevreleri, eğitimi devlete bir yük ve bir kazanç alanı olarak görmekte; bu nedenle de  devleti paralı eğitime geçmeye zorlamaktadır..Öte yandan, devletin parasal kaynakları, özel kesimin elindeki okullara aktarılmaktadır. Gençlerimiz Türkçemizi doğru ve güzel kullanacak biçimde yetişmemektedir.. Türkiye’deki okulları bitirerek Amerika’da ve Avrupa’da çalışıp yerleşme istekleri yaygınlaşmaktadır. Bir çok genç için bu topraklarda, bu ülkenin halkı için çalışmak, anne ve babalarının bir zamanlar heveslendikleri, geride kalmış yersiz düşünceler olarak algılanmaktadır.

Amacı ‘Ulusal Eğitim’

‘ULUSAL EĞİTİM DERNEĞİ’nin amacı tüzüğünde şöyle belirlenmiş bulunuyor.

Madde 2- Derneğin amacı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet devrimiyle biçimlenmiş Türkiye ulusal eğitim düzeninin korunması ve güçlendirilmesidir.

Dernek, gerçekleşmesini istediği ulusal eğitimi kısaca bağımsızlıkçı, aydınlanmacı, halkçı bir eğitim olarak tanımlar.

Madde 3-İkinci maddede belirtilen amaçların gerçekleşmesi için dernek; eğitim-öğretimin niteliği-nin yükseltilmesi, yabancı dille öğretimin kalkması,bütün eğitim kurumlarında eğitim-öğretimin Türkçe  yapılması, ulusal dilin doğru kullanılması, eğitim programlarının ulusal ve bilimsel esaslara, laik ve karma eğitim ilkelerine göre düzenlenmesi, eğitim olanaklarının topluma eşit olarak dağıtılması, top-lumda okuma alışkanlığının yaygınlaşıp yerleşmesi, eğitim ve öğretimin temel yapıcısı olan öğretmen-lerin yurt ve halk sevgisiyle yetiştirilmesi ve meslek bilgileriyle donatılması, sosyal haklarının geliştirilmesi, her eğitim basamağında eğitim alan kişilerin yabancı hayranlığından uzak, Atatürk’ün gösterdiği yolda Cumhuriyet devrimine sahip çıkma, kendine güven, yaratıcı ve zorlukların üstesinden gelme, ulusal birliği koruma ve güçlendirme  bilinciyle yetişmesi için çalışır.”