2011 Yılı - M.Kemal Yılmaz

Ulusal Eğitim Derneği’nden

2011 EĞİTİM ONUR ÖDÜLÜ

M. KEMAL YILMAZ’A

Ulusal Eğitim Derneği’nce her yıl verilmekte olan Eğitim Onur Ödülü bu yıl emekli eğitimci M. Kemal Yılmaz’a verilecek. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Petrol İş Sendikası’nın Ankara Şubesi Konferans Salonu’nda düzenlenecek törenle Yılmaz’a plaketi sunulacak. Törende kendisi ve onunla ilgili olarak Prof. Dr. Mahmut Âdem ve Prof. Dr. Cahit Kavcar birer konuşma yapacaklar.

1921 yılında Aydın ilmi Koçarlı ilçesi Cincin köyünde doğan M. Kemal yılmaz Kuvayı Milliyeci bir asker babanın oğlu. Yılmaz 1940’ta Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü’nü, 1947’de Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca bölümünü bitirdikten sonra 1959’de Paris Üniversisi7nden de diploma aldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda yönetici görevlerde, Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nde, yurtdışında öğrenci müfettişliklerinde bulundu. 1965’te Talim Terbiye Kurulu üyesi iken Aydın milletvekilliğine seçildi ve bu görevi 1973’e kadar iki dönem yaptı. Daha sonra yeniden eğitim hayatına dördü. Yüksek öğrenim kurumlarında Fransızca öğretmenliği, kültür ataşeliği ve öğrenci müfettişlikleri yaptı. İngilizce de bilen yılmaz emekliliğinde profesyonel turist rehberliğine geçerek Türkiye’nin tanıtılmasında görev aldı.

Öğretmen örgütçülüğünde de emeği geçen Yılmaz Türkiye Öğretmen dernekleri Milli Federasyonu’nun bir dönem genel sekreterliğini, bir dönem de Birleşmiş milletler Türk Derneği’nin Genel Sekreterliğini yaptı. Kurucularından olduğu Türk Parlamenterler Birliği 23 Nisan 2009’da ona Onur Belgesi verdi. Ankara Valiliği de Türkiye’nin tanıtılmasına yaptığı katkılarından ötürü Teşekkür Belgesi verdi.

Ortaokullar için Fransızca ders kitabı da bulunan Yılmaz birçok sanat ve fikir dergisinde, yerel gazetelerde yazıları, şiirleri yayımlandı. Evli ve iki çocuk, 4 torun sahibi olan Ankara’da yaşamakta olan M. Kemal Yılmaz’ın basılmış yapıtları şunlar:

“Denizin Getirdiği Ölü Asker” (Şiirler, İstanbul-1975)

“Toprak Soyu” (Şiirler, Ankara-1993)

“Umurlu Çiçekleri” (Şiirler, Aydın-2001, 2006)

Umurlu’dan Çıktık Yola” (Anılar, Denemeler İstanbul-2000)

“Atatürk Umurlu’da” (Anılar, Denemeler Aydın-2000)

Umurlu’da Bir Zeytin Ağacı” (Anılar, Makaleler Aydın-2001)

“Yaban Ellerde Kalanlar” (Anılar, Denemeler İzmir-2002, Aydın 2006)

“Aman Analar Ağlamasın” (Anılar, Edebî Yazılar Aydın-2004)

Bu yılki Eğitim Onur Ödülü seçici kurulu su 21 kişiden oluştu: Saim Açıkgöz, Prof. Dr. Sina Akşin, Erdal Atıcı, Prof. Dr. İ. Ethem Başaran, Cavit Binbaşıoğlu, Mustafa Gazalcı, Prof. Rr. M. Tahir Hatiboğlu, Prof. Tr. Semih Koray, Prof. Dr. Nizamettin Koç, Nazım Mutlu, Remzi Özkaya, O. Nuri Poyrazoğlu, Ayhan Sarıhan, Zeki Sarıhan, Refik Saydam, Prof. Dr. Sedat Sever, Hüseyin Hüsnü Tekışık, Prof. Dr. Şerafettin Turan,