2012 Yılı - Talip Apaydın

web: ogretmendunyasi.org

Ankara, 22.11.2012

2012 EĞİTİM ONUR ÖDÜLÜ TALİP APAYDIN’A VERİLİYOR

Ulusal Eğitim Derneği’nin bu yıl dokuzuncusunu vereceği geleneksel Eğitim Onur Ödülüne, Yüksek Köy Enstitüsü mezunu, emekli müzik öğretmeni, yazar Talip Apaydın değer görüldü. Her yıl Öğretmenler Günü’nde verilen ödülle ilgili tören, bu yıl 25 Kasım günü saat 16.00’da Ankara Barosu Eğitim ve Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleşecek. Törende Metin Turan, Apaydın’ın yazarlığını, Mustafa Pala şairliğini, Apaydın’ın öğrencisi Lebibe Bahçeci de öğretmenliğini anlatacak.

Prof. Dr. Şerafettin Turan, Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Nizamettin Koç, Prof. Dr. Sedat Sever, Prof. Dr. A. Gönül Akçamete, Cavit Binbaşıoğlu ve Mustafa Gazalcı’nın da aralarında bulunduğu 20 eğitimciden oluşan seçici kurulun oylarıyla ödüle değer görülen Apaydın, Polatlı’ya bağlı Ömerler köyünde doğdu. İlkokulu Beypazarı’nda bitirdi. Daha sonra Çifteler Köy Enstitüsü, Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitü­sü Müzik Bölümü’nü bitirdi. Çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. İlk şiir ve öyküleri Köy Enstitüleri Dergisi’nde yayımlanan Apaydın, 1948-1950 yıl­ları arasında Yücel, Varlık, Edebiyat Dünyası, Fikirler, İme­ce, Yeni Ufuklar gibi dergilerde çıkan öykülerinden sonra romancılığa başladı. Güncel sorunlarla ilgili eleştirilerini Öğretmen Dünyası dergisinde yayımlamayı sürdüren Apaydın, eserlerinin çoğunda köy yaşamına ilişkin temaları işledi. Apaydın’ın yapıtlarından bazıları şunlardan oluşuyor: Sarı Traktör (1958), Yarbükü (1959), Ortakçılar (1964, 1974), Yoz Davar (1973), Toz Duman İçinde (1974), Tütün Yorgunu (1975), Kente İndi Idris (1981), Vatan Dediler (1981).