19 Mayıs'ın Anlamı

Konu: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma,

Gençlik ve Spor Bayramı

19 MAYISLARIN GÜNÜMÜZDEKİ ANLAMI

Bu yıl, bütün tarihimizin, özellikle bağımsızlık savaşlarının yoğunlaştığı 20. yüzyılın en büyük Kurtuluş Savaşlarından birinin 94. yılındayız. 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan, Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde emperyalizme karşı yaktığı kıvılcım yaklaşık dört yıl içinde çoban ateşlerine dönüştü. 9 Eylül 1922’de İzmir’de denize süpürülen işgalcilerin sonu, bağımsızlık savaşları veren bütün ulusların esin kaynağı oldu: Haklılık temelinde verilen her türlü savaşım, haksızları yenilgiye uğratır.

19 Mayıs’ın 94 yıl öncesinden bugüne bıraktığı en büyük ders budur ve ülkemizde bugün yaşanan açmazın çıkış yolu da buradadır.

Ekonomiden eğitime, sağlıktan yargıya dek birçok alanda olduğu gibi, her yıl çeşitli biçimlerde kutlayageldiğimiz ulusal bayramlarımıza karşı mevcut iktidar aracılığıyla, Cumhuriyetin temel değerlerine karşı geliştirilen inkâr, önemsizleştirme, saygınlığını yok etme, içini boşaltma, ruhsuzlaştırma, yok etme çabaları doruğa ulaştı. 23 Nisanlara, 30 Ağustoslara, 29 Ekimlere karşı olduğu gibi 19 Mayıslara karşı iktidarca girişilen eylemlerin amacı açıktır. Bu, “artık Tevhid-i Tedrisat’ın gereği kalmamıştır”, “okullarda kız ve erkek öğrencilerin ayrı binalarda okuma zamanı gelmiştir”, “444 ile geleceğin dindar neslini yetiştireceğiz”, “üniversitelere artık medrese demeliyiz”, “Lozan’da imzalanan antlaşmanın bir hükmü kalmamıştır” gibi, iktidar partisi mensuplarınca gerçek niyetlerin uluorta dillendirildiği; medyadaki tetikçileri ağzıyla Mustafa Kemal’in İngiliz ajanı olduğu, Kurtuluş Savaşını Vahdettin’in başlattığı, aslında böyle bir savaşın da yaşanmadığı gibi yığınla safsatanın tarihsel gerçek olduğunu yaymaya çalıştıkları günümüz koşullarında bizlere düşen temel görev bellidir: Bu yıkıcılığa karşı ne gerekiyorsa onu yapmak… Dolayısıyla 2013’ün 19 Mayıslarında yapılması gereken de, “tarih kitaplarını yeniden yazma” gayretkeşliğiyle özellikle yakın dönem tarihimize karşı girişilen çirkin saldırıları boşa çıkarmaktır.

Bu yılki Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda bizlere düşen en önemli görev, olanakları elveren bütün kurum, kuruluş ve yurttaşların; Derneğimizin de içinde bulunduğu Vatan Cumhuriyet ve Emek Birlikteliği’nin 19 Mayıs Pazar günü Ankara Sıhhiye Alanı’nda düzenlediği büyük buluşmaya katılmak; Reyhanlı’da patlayan ve onlarca insanımızı katleden bombalara, bağımsızlığımıza yöneltilen atlantikötesi tehditlere boyun eğmeyeceğimizi yüksek sesle haykırmaktır.

Genel Başkan

Dolar3.50653.5205