11. Yılımızı Kutladık

Ulusal Eğitim Derneği, kuruluşunun 11. yılını, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74. yılını, 19 Nisan 2014 Cumartesi günü düzenlediği bir dizi etkinlikle kutladı. Kutlamanın ilk ayağında Dernek üyeleri, Üvercinka Cemal Süreya Kulübü’nde düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Saat 10.00’da başlayan buluşmaya 80’i akın kişi katıldı.

Aynı gün saat 14.00’te Özel Olgu Psikolojik Danışma

Merkezinde gerçekleştirilen açıkoturumda,
Prof. Dr. F. Dilek Gözütok ile Doç. Dr. Şebnem Soysal, “Eğitimin Bozulan Programları ve Ruh Sağlığı” konusunu işlediler. Özden Yılmaz Bilgin’in yönettiği iki saatlik etkinliğin açış konuşmasını yapan Derneğin Genel Başkanı Nazım Mutlu,

74 yıl önceki Köy Enstitüleri atılımının yalnız dar bir eğitim projesi olmadığını, toplumsal yaşamımızın aydınlanmasında en kapsamlı, en parlak Cumhuriyet atılımı olduğunu belirtti. Bugün gerek eğitimde gerek diğer alanlarda yaşanan çürüme ve tıkanıklığın nedenlerinden en önemlisinin, Karşıdevrim güçlerinin bu kurumları yok etmesi olduğunu vurgulayan Mutlu, ülkeyi yönetenlerin yalanlarının artık sonuna gelindiğini, bundan sonra gerçeklerin egemen olacağını söyledi.

Konuşmacılardan Doç. Dr. Şebnem Soysal, çarpık kentleşme ve bilim dışı eğitim politikalarının özellikle okulöncesi ve ilkokul çağındaki çocukların ruh sağlığında yarattığı olumsuzlukları resim, fotoğraf ve karikatürlerden oluşan görsel sunum eşliğinde izleyicilere aktardı. 4+4+4 yasasıyla hem okullarda hem aile içinde travmalar yaşattığına dikkat çeken Soysal, teknolojideki hızlı gelişmeler karşısında sağlıklı ve bilinçli yöntemler izlenmediğinde çocukların nesne bağımlısı, özgür ve yaratıcı düşünemeyen yetişkinlere dönüştüğünü, eğitime yön veren iktidarların günübirlik ve bilimsellikten uzak politikalarıyla da bu sürecin önüne geçilemeyeciğini belirtti.

Eğitim programcılığı alanındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. F. Dilek Gözütok; bugünkü iktidarın 11 yıldır eğitim programları ve eğitim sisteminin bütününe ilişkin olumsuz çalışmalarını çeşitli örnekler üzerinden anlattı. Milli Eğitim Bakanlığının 2005’ten bu yana oluşturduğu ilk ve ortaöğretim ders programlarının hem ulusal hem bilimsel karakterden yoksun olduğunu belirten Gözütok, ders kitapları ve araç gereçlerinin de buna koşut olarak bütünüyle niteliksizleştiğini söyledi. Salonda bulunan dinleyicilerin eğitimde yaşanan bütün olumsuzlukları zaten yakından izlediğini bildiğini belirten Gözütok, artık asıl yapılması gerekenin çözüme dönük yol ve yöntemler geliştirmek ve bunları gerçekleştirecek koşullar yaratmak olduğunu vurguladı ve bu amaçla salonda bulunanlarla bir “beyin fırtınası” uyguladı. Varolan gidişe karşı alınacak önlemler konusunda izleyicilerden beş-altı sözcüğü geçmeyecek öneri cümleleri isteyen Gözütok, konuşmasını “Söz Veriyoruz” başlıklı bir antla bitirdi.

Gözütok’un uyguladığı “beyin fırtınası”yla oluşan önerilerden birkaçı:

* Yetişkinlere ana-baba eğitimi vermek,

* Nitelikli öğretmen yetiştirmek,

* Çocuklara insan, doğa ve hayvan sevgisi aşılamak,

* Okulları din ve gündelik siyasetten arındırmak,

* Öğrencilere doğal ve tarihsel yerleri gezdirmek,

*  Çocuğu beceri testleriyle küçük yaşta yönlendirmek,

* Sanat, spor gibi kültürel etkinlikleri artırmak,

* Aklın ve bilimin öne alan bir eğitim planlaması yapmak,

* Özgür ve bağımsız düşünme, yargılama, sorgulama eğitimi vermek,

* Okuma alışkanlığı ve kütüphane kültürünü geliştirmek,

* 2 yıl okulöncesi eğitimi zorunlu kılmak,

* Uygulama okulları oluşturmak,

* Yabancı dille öğretime son vermek,

* Tümevarım yöntemini uygulamak,

* En çok bütçeyi eğitime ayırmak,

* Sosyal sorumluluk projeleri hazırlayıp uygulamak…

Etkinlik, ağırlama ile son buldu.

Dolar3.87653.8921
Euro4.57284.5911