Cumhuriyetin Eğitim Devrimi

Eğitimci-Yazar Mustafa Gazalcı’dan Yeni Kitap:

CUMHURİYET’İN EĞİTİM DEVRİMİ

Eğitimci-Yazar Mustafa Gazalcı’nın CUMHURİYET’İN EĞİTİM DEVRİMİ adlı yeni çalışması, Öğretmen Dünyası Yayınları arasından çıktı. Üç bölüm ve 244 sayfadan oluşan kitabın “Sunu”su şöyle:

Sunu

Mehmet Emin Yurdakul’un yüz yıl öncesinden kalan, çokça bilinen iki dizesi vardır:

Unutma ki şairleri haykırmayan bir millet

Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.

Mustafa Gazalcı hiç şiir yazmış mıdır, bilmiyorum. (Şiir okumayı sevdiğini biliyorum.) Ama Gazalcı, öğretmenliğin, eğitimin hiç susmayan şairidir! Öğretmen okulundaki öğrenciliğinden, ilk öğretmenlik yıllarından, sonra eğitim enstitüsü öğrenciliğinden, ortaokul-lise öğretmenliğinden, meslek örgütlerindeki etkin görevlerinden bu yana…

Bitmez, 1970’li yıllardaki milletvekilliğinden, yine 2000’li yıllardaki parlamento yaşamından bu yana, Yurdakul’un öğüdündeki gibi, Gazalcı, hiç susmayan, hep haykıran bir eğitim “şairi”dir. Bulunduğu yer hangi görevle, hangi çalışma alanıyla ilgili olursa olsun, gerici karşıdevrim dalgasına alanı terk etmeden direnen, savaşımını bugünlere taşıyan Gazalcı Öğretmenimizin meslekteki örgütçü, önder kişiliği, doğal olarak eğitim dışındaki toplumsal sorunlara ilişkin alanlara da yansır. 1980’deki 12 Eylül darbesinden sonra birçok yazar, hukukçu, sanatçı, aydın arkadaşıyla yargılandığı, hapis yattığı Barış Derneği davası, kişiliğinin bu yanıyla ilgili örneklerden yalnız bir tanesidir.

Bilincini, eğitimimizin bütün sorunlarıyla gün gün, birebir ilgilenme, onlarla doğrudan savaşma eylemine dönüştüren Mustafa Gazalcı’nın yazıp söylediklerini kitaplarda toplayıp onları kalıcılaştırma çabası da olması gereken bir aydın tutumudur. Dün, bugün, kim halkın yararına, kim zararına bir iş yapmıştır? Kimin amacı günü, kimin amacı geleceği kurtarmaktır? Hepsi için belgesiyle, tarihiyle not düşüp yarına bir kalıt bırakmak, yeldeğirmenlerine karşı savaşmaktan daha az bir görev değildir. Paralısında dincileştirilişine, özelleştirilmesinden yozlaştırılışına dek eğitimin temel sorunlarına dek birçok yazılı yapıta imza atan Gazalcı, şimdiki çalışmasıyla da Cumhuriyet’ten bugüne nasıl bir eğitim yolunda yüründüğünü belirgin örneklerle dikkatimize sunuyor.

Yuvarlak hesapla Cumhuriyet’in 90 yıl sonrasından geriye doğru ışık tutan Sayın Gazalcı’nın bu yapıtı, önceki kitaplarıyla irdelediği ayrıntıların bütünleştirildiği bir çalışmanın ürünüdür. Okullarda karanlığı örmekle uğraşan bir anlayışa karşı “haykıran”, doğrusunu inatla anlatan bütün Gazalcı kitapları gibi bu da hep elinizin altında, unutulan bir ayrıntıyı bulacağınız kılavuz olsun.

Ankara, Haziran 2014

Dolar3.87653.8921