Konferanslara Yaz Arası

Derneğimizin geleneksel etkinliklerinden olan haftalık Cumartesi Konferanslarına, 28 Haziran günü düzenlenen dönemin son konferansıyla yaz arası verildi. Eğitimden hukuka, ekonomiden sanata, konu çeşitliliği taşıyan ve her cumartesi 14.00-16.00 saatleri arasında, çoğunluğu kendi salonunda verilen konferanslar, öğretim yılına uygun bir seyir izliyor. Ankara’daki düzenli etkinlikler arasında yer alan ve sürekli izleyicileri yanında konu ve konuşmacısına göre değişkenlik gösteren izleyicileri de olan Cumartesi Konferansları, bu yıl toplam 27 kez gerçekleşti.

Yeni öğretim yılına dek ara verilen konferanslarımızın sonuncuları özetle şunlardı:

31.05.2014 Cumartesi günü saat 14.00’da iktisatç-yazar Dr. Halit Suiçmez, “Türkiye Gerçekten Kalkınıyor mu?” sorusuna yanıtlar aradı. “Bir ülkenin kalkınıyor olup olmadığını belli bir kesimin refah düzeyinin yükselişi, zengin sayısının artışı, ithalatın artışı belirlemez; tam tersi, bu koşullara sahip ülkelere şüpheyle bakılır” saptaması yaparak konuşmasına başlayan Suiçmez, ‘büyüme’ ve ‘kalkınma’ kavramlarının aynı olmadığını, ‘büyüme’nin ülkedeki yıllık üretim artışı, ‘kalkınma’nın ise ortaya çıkan gelir artışının halka adaletli dağıtılması olduğunu belirtti. “Bir ülkede çarpık gelişme, kentleşme, talan, fırsatçılık, sömürü varsa o ülke Kapitalizm’in ağına düşmüş demektir” diyen Suiçmez, yapay verilerle ülke ekonomisini iyi göstermenin kolay olduğunu, ülkemizdeki iktidarların bu konuda başarılı olduğunu, oysa bunu kanıtlamak için çeşitli ölçütlere göre Dünya sıralamasındaki yerimize bakmanın doğru olacağını belirtti ve bu ölçülere göre ülkemizin yıllardır yerinde saydığını vurguladı.

7 Haziran günü Sinop gezisi nedeniyle yapılamayan etkinliğe 15 Haziran günü devam edildi. “Zerrin Taşpınar ve Ahmet Özer’le Şiir, İyi Gelir” konulu programda Taşpınar ve Özer, kendi şiirlerinden örnekler sunup hem genel olarak şiir üzerine hem de kendi şiirlerinden bazılarının yazılış sürecine ilişkin söyleşide bulundular. Güncel toplumsal olaylara da göndermeler yaparak şiir-toplum ilişkisine değinen konuşmacılar, etkinlik sonunda okurlara kitaplarını imzaladılar.

21 Haziran günkü söyleşisinin konusu “Ölümünün 4. Yılında İlhan Selçuk ve Aydınlanma”, konuşmacısı Prof. Dr. Ahmet Saltık idi. Saltık, gazeteci-yazar İlhan Selçuk’un yaşamı boyunca bilimsel akılcılığı esas aldığını, laik ve aydınlanmacı yanının her zaman ağır bastığını söyledi. Aydınlanmanın tarihsel gelişimini özetleyen Saltık, olaylar karşısında akıl süzgecinin kullanmanın önemini örneklerle anlattı. İlhan Selçuk’un kitaplarını dinleyicilere tanıtan Prof. Dr. Ahmet Saltık, İlhan Selçuk’un bazı makalelerini okudu ve O’nun mücadeleci kişiliğini ortaya koydu.

28 Haziran’daki dönemin son konferansının konuşmacısı CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz'dı.  Eryılmaz, “AKP'nin Dış Politikası ve Türkiye'yi Bekleyen Tehlikeler” konulu konferansında Türkiye-Suriye ilişkileri bağlamında AKP Hükümeti'nin Suriye'ye önce dostça yaklaştığını, bu yakınlık döneminde Suriye'den İsrail’le iyi ilişkiler kurmasını ve masaya oturmasını, Filistin'e yardım etmemesini, Golan Tepeleri'nden vazgeçmesini ve “demokratikleşme” adına bazı uygulamalara girmesini istediğini. Suriye'nin ise bu istekleri yerine getirmenin kendini inkar etmek anlamına geleceğini açıklayarak kabul etmediğini açıkladı. Bu nedenle Türkiye ile Suriye ilişkilerinin gerginleştiğini, üç yıldır Suriye'de süren iç savaş esnasında 160 bin kişinin öldüğünü, Suriye ekonomisinin yıkıma uğratıldığını açıkladı. Türkiye-Suriye sınırının bütünüyle denetimden denetimsiz olduğunu, 900 bin Suriyelinin Türkiye'de barındığını, bunlara birçok haklar tanındığını açıkladı.  Eryılmaz, Irak'taki son gelişmeleri ve bu bağlamda Türk Büyükelçiliğinin basılması, çalışanların ve Türk TIR şoförlerinin rehin alınmasına AKP Hükümeti'nin sesiz kaldığını ve bu tutumun onurlu devlet tutumu ile bağdaşmadığını açıkladı.

Dolar3.47333.4872
Euro4.16964.1863