İMAM HATİP SEVGİSİ ANLAŞILABİLİR,

Ankara, 17.07.2014

İMAM HATİP SEVGİSİ ANLAŞILABİLİR,

YA İMAMHATİPÇİLİK HASTALIĞI?...

İktidarın özellikle 30 Mart 2012 tarihinde çıkardığı ve kamuoyunda “4+4+4 Yasası” olarak bilinen düzenlemeyle 2012-2013 Öğretim Yılından bu yana ilk ve ortaöğretim kurumlarında uygulanan sistemle birlikte gerek merkez gerekse taşra yöneticileri eliyle sürdürülen; okulları, öğrencileri ve bütünüyle eğitim iklimini ayrıştırıcı, ötekileştirici, bölücü, farklı olanı yok sayıcı tutum, bütün hızıyla sürmektedir. Başbakan’ın 4+4+4 yasasıyla birlikte açıkça dillendirdiği “İmam Hatipler gözbebeğimizdir” cümlesinde ifadesini bulan İmam Hatip ortaokul ve liselerine dönük ayrıcalıklı tutum, bugüne dek çeşitli uygulamalarla kamuoyuna yansımıştır. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yanında zaman zaman kimi müftülükler, dernekler ve vakıflar eliyle, devlet olanakları seferber edilerek bugüne dek bu okullarımızla ilgili altyapı hizmetlerini artırma,  ücretsiz yemek ve yatılık, kılık kıyafet ve teknolojik araç gereç desteği gibi özendirici kampanyalarla yürütülen çalışmalara yakından tanık olunmuştur.

İktidar, öteden beri bu tür tutum ve uygulamalarıyla öteki okulları adeta üvey evlat işlemine bağlı tutarken, İmam Hatiplerle ilgili özel ve ayrıcalıklı uygulamalara yenilerini eklemektedir. Bu tutumun son örneği, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 4 Temmuz 2014 tarihli yazısıdır. Müdür Yardımcısı Hilmi Karabacak imzasıyla ilçe milli eğitim müdürlüklerine yollanan 95581081/0/2815903 sayılı yazıda, TEOG sınav sonuçlarına göre 30 Temmuz 214 tarihinde başlayacak Anadolu Liseleri tercih takvimi hatırlatılarak okul yöneticileri, öğretmenler, okul-aile birlikleri, veli ve sivil toplum kuruluşları arasında sağlanacak işbirliğiyle, sınavda başarılı öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmesi isteniyor. Yazıda ilgililerden “bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi ve yapılan çalışmaların 21.07.2014 tarihine kadar Müdürlüğe rapor edilmesi” rica ediliyor.

Söz konusu belgeye açıkça yansıyan anlayış, İktidar, Milli Eğitim Bakanlığı ve alt birimlerince ilk ve ortaöğretimde İmam Hatipler lehine yürütülen ayrıştırıcı, ülkemizin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren inanç odaklı bölücü, öteki okul ve öğrencilerimizi rencide edici, çağdışı bir eğitim anlayışıdır. Dileğimiz, okul yöneticileri, öğretmen, veli ve bütün yurttaşlarımızın bu tür ilkel dayatmalara aldırış etmeden ülkemizin aydınlık geleceğine hizmet edecek, nitelikli, bilimsel eğitim alma yolunda çaba ve mücadele içinde olmalarıdır.

İktidarın İmam Hatip sevgisi bir yere kadar anlaşılabilir, ama İmamhatipçilik hastalığından bir an önce kurtulmasını diliyor, ilgili kurum ve yöneticilerin bu tür dayatmacı uygulamalarını şiddetle kınıyoruz.

Genel Başkan

Öğretmen Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni